Ile osób, tyle przepisów. Z groszkiem zamiast kukurydzy, z cebulą lub bez, ogórkiem konserwowym albo kiszonym. Nieważne. Ma smakować i przywoływać najlepsze wspomnienia. Nawet, gdy robię ją latem słyszę „Last Christmas”.
Dla mnie sałatka jarzynowa jest idealnym miksem wszystkich poniższych składników z domieszką odrobiny soli i pieprzu. A wszystko w towarzystwie majonezu. Święta to nie czas na odchudzanie, dlatego nie zastępujcie go jogurtem. Nie warto!
Składniki
- 200 g groszku konserwowego (małe opakowanie)
- 200 g kukurydzy konserwowej (małe opakowanie)
- mała cebula
- pół jabłka
- dwa ogórki kiszone
- 1 gotowana pietruszka
- 1 gotowany ziemniak
- 1 gotowana marchewka
- 1/4 gotowanego selera
- 2 jajka
Jak przygotowujemy
- Pietruszkę, ziemniaka, marchewkę i selera gotujemy. Następnie studzimy i kroimy w kostkę. To samo robimy z jajkami.
- Groszek i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do warzyw.
- Resztę składników także kroimy. Wszystko mieszamy z majonezem doprawiamy solą i pieprzem i jest.
Królowa wigilijnego stołu czeka w lodówce na podanie.