Sałatka jarzynowa – królowa wigilijnego stołu

Sałatka jarzynowa – królowa wigilijnego stołu

Ile osób, tyle przepisów. Z groszkiem zamiast kukurydzy, z cebulą lub bez, ogórkiem konserwowym albo kiszonym. Nieważne. Ma smakować i przywoływać najlepsze wspomnienia. Nawet, gdy robię ją latem słyszę „Last Christmas”.

Sałatka 3

Dla mnie sałatka jarzynowa jest idealnym miksem wszystkich poniższych składników z domieszką odrobiny soli i pieprzu. A wszystko w towarzystwie majonezu. Święta to nie czas na odchudzanie, dlatego nie zastępujcie go jogurtem. Nie warto!

Składniki

  • 200 g groszku konserwowego (małe opakowanie)
  • 200 g kukurydzy konserwowej (małe opakowanie)
  • mała cebula
  • pół jabłka
  • dwa ogórki kiszone
  • 1 gotowana pietruszka
  • 1 gotowany ziemniak
  • 1 gotowana marchewka
  • 1/4 gotowanego selera
  • 2 jajka

Jak przygotowujemy

  1. Pietruszkę, ziemniaka, marchewkę i selera gotujemy. Następnie studzimy i kroimy w kostkę. To samo robimy z jajkami.
  2. Groszek i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do warzyw.
  3. Resztę składników także kroimy. Wszystko mieszamy z majonezem doprawiamy solą i pieprzem i jest.

Królowa wigilijnego stołu czeka w lodówce na podanie.

Sałatka 2

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*