Grzanki z serem gorgonzola i czarnymi porzeczkami

Grzanki z serem gorgonzola i czarnymi porzeczkami

Sezon na porzeczki w pełni. Białe i czerwone idealnie komponują się z deserami. Nadają ciastom lekko kwasowy posmak, ale nie przekraczają cienkiej granicy dobrego smaku. Taka beza pavlova z bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami -> jadłabym 🙂

Więcej problemu mam z czarnymi, bo i wytrawne i zbyt aromatyczne i jakieś takie, sama nie wiem. Myślę, że nieprzypadkowo trafiły do lodówki na półkę „bardzo chcę je zjeść, ale nie mam pomysłu”. Obok od paru dni na swój moment czekał ser gorgonzola.

W „Leksykonie smaków” znalazłam informację, że gorgonzola pasuje do jagód. Skoro można z jagodami to może z czarnymi porzeczkami też?

Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Serio rozbiłam bank. Tak powstały grzanki z chleba żytniego z endywią/rukolą, serem gorgonzola i sosem z czarnych porzeczek. Tak smakuje dolce vita 🙂

Przygotowanie całości zajęło mi 20 minut. Najwięcej czasu poświęciłam na przygotowanie sosu porzeczkowego.

Sos porzeczkowy:

Kubek porzeczek wsypać do rondelka i gotować pod przykryciem 10 minut. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodać odrobinę cukru (porzeczki muszą pozostać kwaśne).

IMG_2610 1

Pieczywo pokroić w kromki i podgrzać w piekarniku (100 stopni) 5 minut.

Endywię/rukolę umyć, wysuszyć i ułożyć na ciepłym chlebie. Posypać kruszoną gorgonzolą i polać sosem i rozpadającymi się owocami.

Smacznego!

#taksmakujedolcevita #gorgonzolaDOP #włoskiesery

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*