Sałatka z komosy ryżowej i tuńczyka

Sałatka z komosy ryżowej i tuńczyka

Komosa ryżowa (quinoa) to samo zdrowie. Przekonacie się czytając o jej właściwościach tutaj. Do niedawna nie kojarzyła mi się wcale. Ot była kolejnym wymysłem tych wszystkich „specjalistek” od diet i zdrowego żywienia.

Pomaga utrzymać wagę, zawiera białko i dużo kosztuje (wiem bo pudelek swojego czasu mocno skrytykował Annę Lewandowską za dodawanie tego cuda do śniadania).

Po takim PR musiałabym na głowę upaść, żeby to jeść. No to upadłam.

Sałatka z komosą i tuńczykiem

Po spróbowaniu sałatki z komosą w restauracji sopockiego hotelu Mera, wiedziałam że się myliłam.

Zaczęłam szukać, czytać, kombinować i tak powstało ciekawe połączenie. Biała komosa, tuńczyk, pietruszka i karmelizowana cebula.

komosa z tuńczykiem 11

Składniki:

  • 1 szklanka sypkiej komosy ryżowej (białej)
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 nieduża cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu sojowego

Jak przyrządzamy

  1. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy tuńczyka (odcedzonego, ale nie do końca. Odrobina oliwy przyda się do „sklejenia” składników).
  2. Cebulę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy miód i sos sojowy. Chwilę dusimy, a następnie studzimy.
  3. Pietruszkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki, ewentualnie odrobinę solimy i …

Smakuje?

komosa z tuńczykiem13

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*