Orzechowa babka wielkanocna

Orzechowa babka wielkanocna

Jajka, chrzan, pasztety, żurek z białą kiełbasą i inne bzdety. Szanuję wszystkich, którzy te dania lubią i na nie czekają. Toleruję Wasze wybory i życzę smacznego. Dla mnie jednak najważniejsze jest to, co stanie na stole po wszystkich wytrawnych rarytasach.


Pascha, sękacz, mazurek (koniecznie kajmakowy) i baba. Tak, tak BABA -> prawdziwa królowa, to są moje ulubione punkty wielkanocnego śniadania.

W tym roku stawiam na orzechy. Babka w takim wydaniu jest przepyszna (potwierdzone w testach). Do tego lukier cytrynowy. Para idealna.

Składniki

  • 4 jajka L
  • 200 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki orzechowej (zmiksowane orzechy)
  • 1 laska wanilii
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek wrzątku

Jak przygotowujemy

  1. Masło roztopić, ostudzić i odstawić.
  2. Formę do babki nasmarować odrobiną masła i posypać mąką orzechową (zmielonymi orzechami).
  3. Jajka połączyć z cukrem, ziarenkami wanilii i ubijać aż składniki połączą się, tworząc puszystą masę.
  4. Następnie dodać mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Całość powoli wymieszać.
  5. Na końcu dodać roztopione masło.
  6. Masę przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Jeśli po tym czasie test suchego patyczka przebiegnie pomyślnie, czas wyjąć babkę z piekarnika.
  7. Dekorować lukrem gdy ciasto ostygnie.

Lukier cytrynowy

Sześć łyżek cukru pudru połączyć z sokiem z połowy cytryny i 6 łyżkami wrzątku. Mieszać aż do połączenia, następnie nałożyć na ciasto.

Niezła z niej babka, sami przyznajcie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*